01 feb

3 tips voor een nieuwe vitale baan

Anouk Penso heeft 3 tips voor een vitale (nieuwe) baan. Ben jij uitgekeken op je huidige baan en je hebt geen idee wat je wèl zou willen doen? Ben je op zoek naar een baan en lukt het niet om een duidelijk professioneel profiel van jezelf te maken met alle kwaliteiten en eigenaardigheden die je in huis hebt?

Wil je op onderzoek uit om een nieuwe baan te vinden die werkelijk bij jou past? In haar praktijk krijgen cliënten vaak meer inzichten na het doen van de volgende drie opdrachten.

Tip 1: achterhaal wat voor jou nu echt belangrijk is in je leven?

Weet jij nog wat werkelijk belangrijk is in jouw werk en leven, weet je nog waarvoor je het allemaal doet,..of ben je even de draad kwijt? Geeft niets! Geef jezelf de kans om opnieuw naar jouw waarden te kijken of ze weer opnieuw te ontdekken. Door op onderzoek uit te gaan naar de waarden die voor jouw werk en leven essentieel zijn, kom je bij je basis als mens en professional. Vanuit hier kun je een keuze maken voor je nieuwe baan die helemaal bij je past of aanpassingen geven aan je huidige baan zodat je je weer voelt als die vis in het water.

Oefening ‘wat zijn jouw essentiële waarden?’

Bedenk wat de tien allerbelangrijkste waarden (of aspecten) zijn in je bestaan. Welke waarden wil je hoe dan ook terugvinden in je (werkende) leven? Hoe ga je dat realiseren? Schrijf de essentiële waarden op een klein kaartje, 1 waarden per kaartje. Schuif de kaartjes net zo lang tot ze in de juiste volgorde liggen van belangrijkheid. Vul de tabel in en ga voor jezelf na hoe je deze waarden gaat realiseren. Bij het opsporen van deze waarden kun je de hulp van je verbeelding inroepen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je tachtig jaar oud bent en dat je terugkijkt op je leven. Hoe zou je dan je leven beoordelen? Op grond van welke criteria? Wat wil je op zijn minst hebben meegemaakt, waargemaakt, gedaan hebben of juist hebben nagelaten? Waar zou je spijt van kunnen krijgen? Waar gaat het je in je leven uiteindelijk om?

Het beste bedenk je de waarden zelf, maar als je voorbeelden nodig hebt, denk dan aan: rust, kennis, trouw, sportiviteit, arbeid, schoonheid, eerlijkheid, vriendschap, spontaniteit, soberheid, betrokkenheid, tolerantie, samenwerking, tevredenheid, respect, sociale bewogenheid, openheid, genieten, verantwoordelijkheid, vrijheid, waarheid, wijsheid, spel, zelfstandigheid, evenwicht, stijl, creativiteit, autonomie, authenticiteit, integriteit, ontplooiing, levenskunst.

Tip 2: Anders dan anders

Doe eens anders, doe eens gek. Doe eens de dingen die je altijd al wilde doen maar nog steeds niet gedaan hebt. Geef jezelf nieuwe ervaringen door je grenzen te verleggen in het dagelijks contact met mensen en in je activiteiten. Weet je wat het is,…..als je alles hetzelfde blijft doen als je gedaan hebt, krijg je hetzelfde en veranderd er niets. Dus daag jezelf uit en doe vandaag nog iets anders dan je normaal doet. En laat je inspireren in wat je tegenkomt in deze nieuwe ontmoetingen en ervaringen!

Tip 3. Vrij dromen

Een persoonlijk onderzoek vraagt naar het vermogen om vrij te kunnen denken en dromen. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat je al jouw overtuigingen die je hebt, laat voor wat ze zijn. Als je hier aandacht aangeeft weerhoud je dat om vrij te denken en dromen. Denk eens terug aan de periode dat je kind was,….toen je kon dromen in het luchtledige. Dat waren dromen zonder een bestemming, het maakte niet uit of deze realistisch waren of niet. Vrij denken en dromen geeft je een enorm gevoel van vrijheid en dit boort de kwaliteit creativiteit aan. Door voorrang te geven aan je creativiteit ontstaan er als vanzelf nieuwe ideeën en dromen . Beelden en foto’s, mindmapping of woorden/tekst helpen je om hiermee aan de slag te gaan.